GÖTEBORGS SÖDRA SKÄRGÅRD
Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med!
Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.
Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis!
På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan.
Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.
Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande!
Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren!
Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!
Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö.
Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt - som blir både bredare och djupare.
Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning. Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".
När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken.
Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert.
Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.
Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar!
Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten. Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv.
Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare. Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.
DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och turister från när och fjärran.
Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från.
Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.
I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet.
Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake.
Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken - så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?
Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats.
Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.
Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet.
Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga.
Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.
Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:
1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget.
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken.
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.
Låt stå 30 min.
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna.
Lägg ner i glas burken.
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst.
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås.
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet.
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i - med samma salthalt som kålen
(15 g till 1 liter).
Knyt påsen och stäng locket.
Klart!
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur.
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst.
TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!
Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.
I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!
Text & bild: Anna Linton
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Madeleine » GÖTEBORGS SÖDRA SKÄRGÅRD: ”TACK för ditt besök och härliga sällskap! Vilka underbara bilder och beskrivande..”
-
Ann-Sofie Nordgren » i nordvästra skåne med tjejgänget: ”Hej, Jag och min SB partner vill så gärna komma i kontakt med er och höra ifall ..”